Kopytka z kaszy jaglanej z karmelizowanymi śliwkami

Kopytka z kaszy jaglanej to odmiana bezglutenowa tradycyjnych kopytek. Takie kluseczki to świetny dodatek do mięs czy warzyw w sosie, ale mogą też być bazą słodkiego obiadu. Teraz, gdy śliwki są najlepsze, z sosem śliwkowym, wprost rewelacyjne. Może jedyną wadą takich kopytek są wyczuwalne, drobne grudki kaszy jaglanej?

kopytka z kaszy jaganej z sosem śliwkowym_kopytka bezglutenowe z karmelizowanymi śliwkami_obiad na słodko_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sos:

  • 0,5 kg śliwek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka masła
  • ew. dodatki: cynamon, wanilia, anyż gwiaździsty

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić i ostudzić (najlepiej ziemniaki przygotować dzień przed).

Ziemniaki wymieszać z mąką ryżową, jajkami, kaszą i solą. Całość dobrze wyrobić.

Masę podzielić na części. Z każdej formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Cukier wsypać na grubą patelnię i podgrzewając skarmelizować. Do karmelu dodać masło, potem śliwki. Całość chwilę smażyć, aż śliwki otoczą się (oblepią) masą.

Kopytka polać sosem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kluski i kluseczki:

pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *