Kopytka z kaszy jaglanej to odmiana bezglutenowa tradycyjnych kopytek. Takie kluseczki to świetny dodatek do mięs czy warzyw w sosie, ale mogą też być bazą słodkiego obiadu. Teraz, gdy śliwki są najlepsze, z sosem śliwkowym, wprost rewelacyjne. Może jedyną wadą takich kopytek są wyczuwalne, drobne grudki kaszy jaglanej?
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
- 2 jajka
- szczypta soli
Sos:
- 0,5 kg śliwek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 pełna łyżka masła
- ew. dodatki: cynamon, wanilia, anyż gwiaździsty
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić i ostudzić (najlepiej ziemniaki przygotować dzień przed).
Ziemniaki wymieszać z mąką ryżową, jajkami, kaszą i solą. Całość dobrze wyrobić.
Masę podzielić na części. Z każdej formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Cukier wsypać na grubą patelnię i podgrzewając skarmelizować. Do karmelu dodać masło, potem śliwki. Całość chwilę smażyć, aż śliwki otoczą się (oblepią) masą.
Kopytka polać sosem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne kluski i kluseczki: