Torcik After Eight

Czekoladowy, gliniasty spód i delikatna, z nutą miętową pianka – oto mój torcik after eight. Torcik bez grama mąki, ciężki i puszysty. Wspaniały :).

Dla kogo? Dla gości, na imieniny czy urodziny, dla wielbicieli słynnych czekoladek i musów. Dodam, że konsystencja pianki nie wszystkim odpowiada, ale dla wielu jest cudownym wspomnieniem dzieciństwa.  

Na podstawie TEGO przepisu.

Na blogu jest już torcik after eight – TU.

torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy

Składniki spodu:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 170 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Składniki musu:

  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wrzątku
  • 3-4 gałązki aromatycznej mięty (więcej, jeśli mamy do dyspozycji miętę delikatną ze sklepu)

Dodatki:

  • pałeczki miętowe
  • czekoladki after eight
  • rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada (1/4 tabliczki) do przyklejania czekoladek

Wykonanie spodu:

Piekarnik włączyć na 180 °C. Tortownicę o średnicy 23-24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę połamaną na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Przestudzić.

Żółtka rozmieszać z kakao i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i ciągle ubijając dodawać partiami cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie gładka (bez grudek cukru) i lśniąca.

Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową.

Przełożyć do foremki i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w foremce do ostudzenia.

Po upieczeniu ciasto się zapadnie. W środku wgłębienia będzie mus.

Wykonanie musu:

Przygotowanie takie jak spodu. Czyli…

Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy masa zacznie się rozpuszczać, dodać miętę.  Przestudzić. Żółtka rozbełtać i połączyć z rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną żelatyną. Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie gładka i lśniąca. Z czekolady wyjąć miętę (przecedziłam przez sitko). Białka oraz żółtka z żelatyną połączyć, bardzo delikatnie, z masą czekoladową (Trzeba wymieszać tak, by nie popsuć struktury piany. Najlepiej zrobić to partiami.).

Mus przełożyć na zimny spód i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą przyklejać czekoladki do boków tortu. Wierzch ozdobić patyczkami i pralinkami.

Kroić gorącym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy

Inne bezglutenowe torty czekoladowe:

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *