Wątróbka duszona z jabłkami

Wątróbka duszona z jabłkami, to danie z cyklu „Dla studenta”. Szybkie, pożywne, a przede wszystkim smaczne.

Danie Artura.

wątróbka duszona z jabłkami_podroby_tanie gotowanie_dania błyskawiczne_danie dla studenta

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula (lub biała część pora)
  • 2 jabłka (boskopy, renety, inne kwaśne)
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i innych nieciekawych elementów.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać wątróbkę, krótko podpiec. Dalej dodać jabłka i przykryć patelnię. Chwilę dusić do miękkości (uważając, by nie przypalić dania).

Dodać majeranek, pieprz i na koniec posolić (to ważne! inaczej wątróbka będzie twarda).

Najlepsze z ziemniakami i surówką z kapusty (białej, czerwonej lub kiszonej). Do popicia sok z buraków lub biały pomidorowy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne dania dla studenta:

Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie    sałatka ziemniaczana na ciepło_sałatki_przystawki  patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *