Knedle bezglutenowe to nic nadzwyczajnego. Przecież ziemniaki + mąka ziemniaczana nie mają glutenu. Prawda? Tym razem jednak wersja zdrowsza z kaszą jaglaną. Pyszne danie na słodki obiad lub kolację. Dla wielbicieli klusek, kluseczek, pierożków, pyz.
Z blogu “Olga Smile”.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- sól
- ok. 400 g owoców (jagody, maliny, wiśnie, śliwki, inne)
- do miękkich owoców 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cukru
- ew. cynamon (szczególnie w wersji ze śliwkami)
- masło, jogurt, śmietana – do polania
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka i uprażyć. Zalać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie przesypać kaszę do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i ugotować na wolnym ogniu. Przestudzić (najlepiej zostawić na noc w lodówce) i zmiksować.
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia lub praskę.
Jagody wymieszać z mąką i cukrem. Dodatek mąki nie jest potrzebny w przypadku śliwek. Wiśnie wcześniej wydrylować.
Połączyć ziemniaki, kaszę mąki, sól i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta formować niewielkie placuszki, nakładać owoce, dokładnie zalepiać i formować kulki.
Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku.
Gotowe polać masłem lub jogurtem, lub śmietaną. Posypać cukrem i owocami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne knedle, pierogi, kluski: