Babeczki z kremem cytrynowym i malinami

Kruche babeczki z dodatkiem maku, nadziane kremem cytrynowym (lemon curd), a do tego maliny. Hmmm… pyszny, letni, orzeźwiający deser.

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami

Składniki korpusów babeczek (12-14 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki kremu (według TEGO przepisu):

  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 150 g cukru
  • sok i skórka otarta z dwóch cytryn
  • maliny do babeczek (po 4-5 sztuk na babeczkę) 

Wykonanie korpusów:

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło, sól i posiekać. Dodać pozostałe składniki (śmietanę, żółtko, puder) i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godziną.  Wyłożyć ciastem foremki muffinkowe. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Wykonanie kremu:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać (najlepiej na na parze), cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki.

Następnego dnia nadziewać babeczki kremem i posypywać malinami.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.