Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa, wakacji, radości. Klasyczne danie na lato. Zwykle serwowane ze śmietaną, u mnie z jogurtem lub rozpuszczonym masłem. Świetny obiad na letnie upały.

pierogi z jagodami_danie na lato_pierogi gotowane_pierogi z owocami_słodki obiad

Składniki ciasta:

  • 35 dag mąki
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko*
  • sól

Nadzienie:

  • 60 dag jagód
  • odrobina cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Dodatki:

  • rozpuszczone masło
  • gęsty jogurt
  • cukier

Wykonanie:

Owoce umyć, osączyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Z podanych składników zagnieść ciasto (musi być luźniejsze niż na makaron). Podzielić na części i rozwałkować (pozostałe części ciasta przykryć miseczką lub folią, by nie obsychały). Szklanką wykrawać krążki, nakładać owoce, składać na pół i sklejać dokładnie brzegi pierogów. Wkładać do osolonego wrzątku i gotować partiami. Gotować 2-3 minut i wyjmować łyżką cedzakową.

Do pierogów podać jogurt, rozpuszczone masło, cukier.

Uwaga:

*lubię pierogi sprężyste, dlatego do ciasto dodaję jajko. Jeśli jednak lubisz miękkie ciasto, pomnij ten składnik (takie pierogi robiła moja Mama)

Znajdź mnie na fb.

pierogi z jagodami_danie na lato_pierogi gotowane_pierogi z owocami_słodki obiad

Inne słodkie obiady:

Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.