Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa, wakacji, radości. Klasyczne danie na lato. Zwykle serwowane ze śmietaną, u mnie z jogurtem lub rozpuszczonym masłem. Świetny obiad na letnie upały.
Składniki ciasta:
- 35 dag mąki
- ok. 1 szklanki gorącej wody
- 1 jajko*
- sól
Nadzienie:
- 60 dag jagód
- odrobina cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Dodatki:
- rozpuszczone masło
- gęsty jogurt
- cukier
Wykonanie:
Owoce umyć, osączyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Z podanych składników zagnieść ciasto (musi być luźniejsze niż na makaron). Podzielić na części i rozwałkować (pozostałe części ciasta przykryć miseczką lub folią, by nie obsychały). Szklanką wykrawać krążki, nakładać owoce, składać na pół i sklejać dokładnie brzegi pierogów. Wkładać do osolonego wrzątku i gotować partiami. Gotować 2-3 minut i wyjmować łyżką cedzakową.
Do pierogów podać jogurt, rozpuszczone masło, cukier.
Uwaga:
*lubię pierogi sprężyste, dlatego do ciasto dodaję jajko. Jeśli jednak lubisz miękkie ciasto, pomnij ten składnik (takie pierogi robiła moja Mama)
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkie obiady: