Kruche ciasto z wiśniami i waniliową budyniową pianką. Niesamowicie delikatne i kruche, nie za słodkie, charakteru nadają kwaśne wiśnie. Świetne ciasto, które można zrobić z różnymi owocami. Zakochaliśmy się w nim od pierwszego kęsa.
Ciasto po raz pierwszy jedliśmy u Ewy. Przepis z “Moich wypieków”.
Składniki kruchego ciasta:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki pianki:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 budynie waniliowe (z prawdziwą wanilią, bez cukru)
- nasiona z jednej laski wanilii (ew. cukier waniliowy)
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 50-60 dag wypestkowanych wiśni
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia na proszek, dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (60 i 40 %), zawinąć w folie spożywczą i zamrozić. Zostawiłam na noc.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm (autorka podała 20 x 33 cm) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem. Na spód zetrzeć 60 % ciasta. Upiec na słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C. Wystudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych, nie przerywając miksowania, dodawać partiami cukier, cukier waniliowy. Dodać powoli proszek budyniowy, wanilię i również powoli olej.
Na zimny spód położyć piankę, na nią dobrze osączone wiśnie. Docisnąć owoce do piany. Na wierze zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C.
Wystudzone ciasto oprószyć pudrem.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z wiśniami: