Buraczki do słoików na zimę

Dziś przepis na jeden z moich ulubionych przetworów – buraczki w słoikach. Wspaniały dodatek do obiadu zarówno na ciepło, jak i zimno. Zimą otwieram słoik, dodaję starte jabłko, odrobinę masła i podsmażam lub dodaję kminek albo odrobinę chrzanu. Tak, to cudowny dodatek do mięsa.

Ze zbiorów mamy Heleny.

buraczki do słoików na zimę_domowe przetwory_buraczki tarte_przetwory na słono

Składniki:

  • 5 kg buraków
  • 2 płaskie łyżki drobnej soli (to ważne!)
  • 6 łyżek octu 10 %
  • 8 łyżek cukru

Wykonanie:

Buraki ugotować razem ze skórką. Obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do startych buraczków dodać sól, ocet, cukier i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do przygotowanych słoików (0,33 l). Zakręcone słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i zalać zimną wodą (do wysokości 3/4 słoika). Pasteryzować na wolnym ogniu 15 minut, licząc od zagotowania.

Wyjąć z garnka, przewrócić do góry dnem, przykryć kocem lub ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne moje ulubione przetwory na słono, które ratują mnie z opresji, gdy muszę przygotować błyskawiczny obiad:

 sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowana_przetwory warzywne  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.