Dziś przepis na jeden z moich ulubionych przetworów – buraczki w słoikach. Wspaniały dodatek do obiadu zarówno na ciepło, jak i zimno. Zimą otwieram słoik, dodaję starte jabłko, odrobinę masła i podsmażam lub dodaję kminek albo odrobinę chrzanu. Tak, to cudowny dodatek do mięsa.
Ze zbiorów mamy Heleny.
Składniki:
- 5 kg buraków
- 2 płaskie łyżki drobnej soli (to ważne!)
- 6 łyżek octu 10 %
- 8 łyżek cukru
Wykonanie:
Buraki ugotować razem ze skórką. Obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do startych buraczków dodać sól, ocet, cukier i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do przygotowanych słoików (0,33 l). Zakręcone słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i zalać zimną wodą (do wysokości 3/4 słoika). Pasteryzować na wolnym ogniu 15 minut, licząc od zagotowania.
Wyjąć z garnka, przewrócić do góry dnem, przykryć kocem lub ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne moje ulubione przetwory na słono, które ratują mnie z opresji, gdy muszę przygotować błyskawiczny obiad: