Pyszne, kruche tartaletki na ciepło. Nadziane szpinakiem z nutką czosnku i gałki muszkatołowej oraz jajkiem. Smaczna, zdrowa przystawka, przekąska, dodatek do barszczu.
Korpusy babeczek z blogu “Dorota smakuje”.
Składniki babeczek (12 sztuk):
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
- 125 g masła
- duże jajko
- sól
- ew. 1-2 łyżki zimnej wody
Składniki nadzienia:
- 45 dag szpinaku mrożonego (lepiej 80 dag szpinaku świeżego)
- 15 dag sera pleśniowego (u mnie owczy)
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 dag twardego sera (parmezan, bursztyn, rubin)
- oliwa pikantna do smażenia
- sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
- jajka przepiórcze 12 sztuk
Wykonanie tart:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 9 cm. Foremkę do muffinek przewrócić do góry nogami, posmarować masłem. Kółka kłaść na wypukłych częściach foremki. Piec na słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Wyjąć z piekarnika, odczekać pięć minut i delikatnie zdjąć z foremki. Wystudzić. Można również zwyczajnie wyłożyć środki foremek do babeczek.
Wykonanie nadzienia:
Szpinak podsmażyć na oliwie (odparować), dodać przeciśnięty czosnek, pokruszony ser pleśniowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do każdej foremki wkładać nadzienie szpinakowe, odrobinę startego sera i jajko. Zapiec w 200 °C.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wytrawne babeczki: