Cudowne, przesmaczne, pomarańczowe ciasto piaskowe. Jedliśmy je w wersji bezglutenowej (i ta na zdjęciach) i w zwykłej. Obie, choć różnią się od siebie, są pyszne. Bezglutenowa jest delikatna, glutenowa zbita i lepiej trzyma formę.
Serdecznie polecam (obie :)).
Składniki:
- 180 g miękkiego masła
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 180 g drobnego cukru
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej (z pomarańczy sparzonej i wyszorowanej; najlepiej bio)
- sok z jednej pomarańczy (średniej wielkości)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, proszek bezglutenowy)
- szczypta soli
Wykonanie:
Przygotować foremkę (posmarować masłem i wyspać mąką).
Włączyć piekarnik na 170 °C.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Dodawać po jednym jajka, przesypując łyżką mieszanki mącznej. Po każdej porcji starannie ucierając. Na koniec dodać sok, skórkę, sól i resztę mąki.
Ciasto przełożyć do foremki.
Piec 50-60 minut.
Po upieczeniu wystawić z piekarnika. Zostawić w foremce i po 20-30 minutach wyjąć i wystudzić
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.