Piaskowiec pomarańczowy

Cudowne, przesmaczne, pomarańczowe ciasto piaskowe. Jedliśmy je w wersji bezglutenowej (i ta na zdjęciach) i w zwykłej. Obie, choć różnią się od siebie, są pyszne. Bezglutenowa jest delikatna, glutenowa zbita i lepiej trzyma formę.

Serdecznie polecam (obie :)).

pisakowiec pomarańczowy_ciasto piaskowe_ciasto ucierane_ciasto pomarańczowe_ciasto bezglutenowe_babka pisakowa_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 180 g miękkiego masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej (z pomarańczy sparzonej i wyszorowanej; najlepiej bio)
  • sok z jednej pomarańczy (średniej wielkości)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, proszek bezglutenowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przygotować foremkę (posmarować masłem i wyspać mąką).

Włączyć piekarnik na 170 °C.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

Dodawać po jednym jajka, przesypując łyżką mieszanki mącznej. Po każdej porcji starannie ucierając. Na koniec dodać sok, skórkę, sól i resztę mąki.

Ciasto przełożyć do foremki.

Piec 50-60 minut.

Po upieczeniu wystawić z piekarnika. Zostawić w foremce i po 20-30 minutach wyjąć i wystudzić

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

pisakowiec pomarańczowy_ciasto piaskowe_ciasto ucierane_ciasto pomarańczowe_ciasto bezglutenowe_babka pisakowa_przepisy na Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.