Wafle czarno-białe

Z miłości do wafelków – wafle czarno-białe. Przygotowałam je na podstawie dwóch przepisów: na wafle białe i specjał w waflu. Smakują wyśmienicie, a przy okazji zabawnie wyglądają.

wafle czarno-białe_domowe wafelki_czekoladopodbni_wafle z mlekiem w proszku_słodkości bez piekarnika

Składniki:

  • 6 wafli
  • 300 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • dowolne bakalie

Wykonanie:

3 wafle odłożyć w całości, 3 połamać na kawałki.

Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, większe pokroić.

Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy – mieszając zagotować na wolnym ogniu.  Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie lekko przestudzić. Do każdej części dodać po połowie mleka w proszku, bakalii i pokruszonych wafli.

Na pierwszym odłożonym waflu położyć masę ciemną, wyrównać, przykryć waflem. Następnie położyć masę białą, wyrównać i przykryć trzecim waflem. Całość przykryć (ja przykrywam stolnicą) i obciążyć. Kroić następnego dnia w kwadraty lub prostokąty (ostrym nożem).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wafelki:

  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *