Z miłości do wafelków – wafle czarno-białe. Przygotowałam je na podstawie dwóch przepisów: na wafle białe i specjał w waflu. Smakują wyśmienicie, a przy okazji zabawnie wyglądają.

Składniki:
- 6 wafli
 - 300 g masła
 - 3/4 szklanki mleka
 - 2 łyżki kakao
 - 2 i 1/4 szklanki cukru
 - 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
 - 3 szklanki mleka w proszku
 - dowolne bakalie
 
Wykonanie:
3 wafle odłożyć w całości, 3 połamać na kawałki.
Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, większe pokroić.
Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy – mieszając zagotować na wolnym ogniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie lekko przestudzić. Do każdej części dodać po połowie mleka w proszku, bakalii i pokruszonych wafli.
Na pierwszym odłożonym waflu położyć masę ciemną, wyrównać, przykryć waflem. Następnie położyć masę białą, wyrównać i przykryć trzecim waflem. Całość przykryć (ja przykrywam stolnicą) i obciążyć. Kroić następnego dnia w kwadraty lub prostokąty (ostrym nożem).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe wafelki:








