Pasta jajeczna ze starego zeszytu Mamy. Do niej bezglutenowe bułki śniadaniowe z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pyszne śniadanko :).
Przepis na bułki z książki M. Szloser i W. Gąsiorowskiej “Kuchnia polska bez pszenicy”.
Składniki pasty:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag sera żółtego (ostry, raczej miękki)
- 1 duża łyżka majonezu (lub więcej, według smaku)
- pęczek szczypiorku (w zeszycie Mamy była duża porcja suszonej bazylii)
- sól, pieprz do smaku
Składniki bułek:
- 100 g mąki gryczanej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 10 g płatków gryczanych (u mnie jaglane)
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- letnia woda, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu
Wykonanie bułek:
Mąki, drożdże, płatki, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól wymieszać. Dodawać powoli wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Formować bułki (4 sztuki), można posypać dowolnymi ziarnami i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut (lub dłużej).
Wykonanie pasty:
Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek lub pokruszoną bazylię, majonez. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe smarowidła do chleba: