Pasta jajeczna + bułki śniadaniowe

Pasta jajeczna ze starego zeszytu Mamy. Do niej bezglutenowe bułki śniadaniowe z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pyszne śniadanko :).

Przepis na bułki z książki M. Szloser i W. Gąsiorowskiej “Kuchnia polska bez pszenicy”.

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie

Składniki pasty:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 dag sera żółtego (ostry, raczej miękki)
  • 1 duża łyżka majonezu (lub więcej, według smaku)
  • pęczek szczypiorku (w zeszycie Mamy była duża porcja suszonej bazylii)
  • sól, pieprz do smaku

Składniki bułek:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 10 g płatków gryczanych (u mnie jaglane)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • letnia woda, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu

Wykonanie bułek:

Mąki, drożdże, płatki, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól wymieszać. Dodawać powoli wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Formować bułki (4 sztuki), można posypać dowolnymi ziarnami i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut (lub dłużej).

Wykonanie pasty:

Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek lub pokruszoną bazylię, majonez. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe smarowidła do chleba:

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.