Likier czekoladowy – czekoladnica

Gęsty, czekoladowy, słodki i nie za mocny – mój nowy likier czekoladowy. Warto przelać go do butelki o szerokiej szyjce, ponieważ jest tak gęsty, że ze zwykłej butelki miałam problem z nalaniem do kieliszka. Wady? Błyskawicznie znika, a ja zrobiłam z połowy porcji.

Na pewno będzie miłym dodatkiem do babskiego wieczoru lub niedzielnej kawy.

likier czekoladowy_czekoladnica_domowy alkohol_krem czekoladowy

Z blogu „Tocokocham”.

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 czekolady gorzkie
  • 3/4 l wódki

Wykonanie:

Mleko zanurzone w wodzie gotować przez 1,5 godziny. Ostudzone połączyć z wódką. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do alkoholu, wymieszać. Moja czekolada miała dużą zawartość kakao i miałam problem z rozpuszczeniem. Dlatego, podczas gotowania, dolałam trochę mieszanki mleka i wódki.

Odstawić na 3 dni (po tym czasie likier zgęstnieje).

Znajdź mnie na fb.

likier czekoladowy_domowy alkohol_krem czekoladowy

Inne domowe likiery:

alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *