Piernikowa chatka

Z cyklu zabawy kulinarne – chatka z piernika. I znów muszę przyznać, że my rodzice bawiliśmy się lepiej, niż dzieci. Wycinaliśmy pieczołowicie szablony, które potem rysowaliśmy na cieście piernikowym. Upieczone części kleiliśmy lukrem królewskim, a całość zdobiliśmy. Ile przy tym było śmiechu i radości (mimo późnych godzin nocnych).

Chatka z piernika_zabawy kulinarne_domek z piernika_dania na Boże Narodzenie

Składniki:

  • składniki ciasta i przepis TU
  • 1 białko (M)
  • szklanka cukru pudru
  • ozdoby (cukierki m&m, goździki, cynamon, anyż gwiaździsty, płatki jęczmienne lub pokruszone bezy – śnieg wokół chatki)

Wykonanie:

Narysować na tekturze części chatki. Naszym patentem było potraktowanie elementów domku jak puzzli, tzn. poszczególne części zazębiają się (pamiętaliśmy przy tym, że pierniki rosną i odstępy-zęby muszą być szersze). Ciasto rozwałkować. Wykroić z ciasta składowe układanki, przenieść na tace piekarnikowe wyłożone pergaminem i piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku.

Białko utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Lukier powinien być gęsty. Może okazać się, że trzeba dodać trochę pudru. Przygotowanym lukrem sklejać, dekorować chatkę (przy pomocy strzykawki, tutki zrobionej z pergaminu lub tylki cukierniczej).

Lepiąc bałwanka, w surowe ciasto wkładać goździki (oczy, nos, buzię) i cynamon – kijek.

Jak zrobiliśmy choinkę? Wycięliśmy w cieście koło i od razu po upieczeniu, z bardzo gorącego ciasta uformowaliśmy rożek (parząc palce).

Chatkę postawiliśmy na tekturce, a powierzchnię wokół posmarowaliśmy lukrem i posypaliśmy pałatkami jęczmiennymi. Dobrym rozwiązaniem (a może nawet lepszym) jest posypanie pokruszonymi bezami.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.