Przepis Beatymarii. Danie obowiązkowe, już od wielu lat, w sezonie cukiniowym. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, a zapiec następnego dnia. Moi panowie jedzą je z naszym domowym keczupem, a ja, nietypowo,lubię popijać gorącym mlekiem ;).
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- ok. 2 szklanek ciasta naleśnikowego (ciut gęściejsze od standardowego)
- 30 dag żółtego sera
- pęczek lub dwa bazylii*
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Cukinie obrać pokroić w plastry, osolić i zostawić na kilka minut, by cukinia puściła wodę.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Bazylię posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, maczać cukinię w cieście i smażyć jak racuszki. Osączać na ręczniczku i układać w naczyniu żaroodpornym. Na warstwę cukinii położyć warstwę sera, a na niego warstwę bazylii. Układać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser.
Zapiekać 40-45 minut w 200 °C (do zbrązowienia skórki).
Uwaga:
*świeża bazylia jest bardzo ważnym składnikiem dania – nadaje charakteru.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z cukinią: