Zapiekanka z cukinii

Przepis Beatymarii. Danie obowiązkowe, już od wielu lat, w sezonie cukiniowym. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, a zapiec następnego dnia. Moi panowie jedzą je z naszym domowym keczupem, a ja, nietypowo,lubię popijać gorącym mlekiem ;).

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • ok. 2 szklanek ciasta naleśnikowego (ciut gęściejsze od standardowego)
  • 30 dag żółtego sera
  • pęczek lub dwa bazylii*
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

Cukinie obrać pokroić w plastry, osolić i zostawić na kilka minut, by cukinia puściła wodę.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Bazylię posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, maczać cukinię w cieście i smażyć jak racuszki. Osączać na ręczniczku i układać w naczyniu żaroodpornym. Na warstwę cukinii położyć warstwę sera, a na niego warstwę bazylii. Układać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser.

Zapiekać 40-45 minut w 200 °C (do zbrązowienia skórki).

Uwaga:

*świeża bazylia jest bardzo ważnym składnikiem dania – nadaje charakteru.

Znajdź mnie na fb.

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie

Inne dania z cukinią:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie   pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *