Sezon na grzyby w pełni. Dziś proponuję polędwiczki z grzybami z dodatkiem placków ziemniaczanych. I w zasadzie nie wiem co lepsze, czy polędwiczki, czy grzyby, czy wreszcie placki. Inaczej, połączenie tych trzech smaków dało fantastyczny efekt:).
Składniki:
- 2 polędwiczki z indyka
- 40 dag grzybów
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1,5 cebuli
- natka
- sól, pieprz, czosnek
- ziemniaki
- jajko
- odrobina mąki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby oczyścić i ugotować. Polędwiczki pokroić w plastry, osolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jedną cebulę pokroić w piórka. Cebulę podsmażyć, dodać grzyby, doprawić, dodać śmietanę i jeszcze chwilę dusić. Polędwiczki usmażyć (krótko), połączyć z grzybami, dodać czosnek i natkę.
Ziemniaki zetrzeć (używam malaksera, ale mam wrażenie, że ścierane na zwykłej tarce są lepsze), odcisnąć wodę. Można dodać mączkę z wody. Włożyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko, sól, pieprz i odrobinę mąki (im mniej, tym lepiej). Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki.
Podawać razem placki i polędwiczki z grzybami.
Znajdź mnie na fb.
Inne jesienne dania: