Polędwiczki z grzybami

Sezon na grzyby w pełni. Dziś proponuję polędwiczki z grzybami z dodatkiem placków ziemniaczanych. I w zasadzie nie wiem co lepsze, czy polędwiczki, czy grzyby, czy wreszcie placki. Inaczej, połączenie tych trzech smaków dało fantastyczny efekt:).

grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy

Składniki:

  • 2 polędwiczki z indyka
  • 40 dag grzybów
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1,5 cebuli
  • natka
  • sól, pieprz, czosnek
  • ziemniaki
  • jajko
  • odrobina mąki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Grzyby oczyścić i ugotować. Polędwiczki pokroić w plastry, osolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jedną cebulę pokroić w piórka.  Cebulę podsmażyć, dodać grzyby, doprawić, dodać śmietanę i jeszcze chwilę dusić. Polędwiczki usmażyć (krótko), połączyć z grzybami, dodać czosnek i natkę.

Ziemniaki zetrzeć (używam malaksera, ale mam wrażenie, że ścierane na zwykłej tarce są lepsze), odcisnąć wodę. Można dodać mączkę z wody. Włożyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko, sól, pieprz i odrobinę mąki (im mniej, tym lepiej). Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki.

Podawać razem placki i polędwiczki z grzybami.

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne dania:

fasolka bo bretońsku_dania jednogarnkowe_dania jesienne  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.