Jabłecznik z całymi jabłkami

Gdy zobaczyłam zdjęcie tego jabłecznika w książce (“Wielka księga ciast”), od razu postanowiłam upiec. Ale pierwsza próba nie była zadowalająca. Ciasto okazało się ciężkie, migdałowe (w tym wypadku to była wada), jabłka nie trzymały kształtu. Postanowiłam w nowej formie upiec swoje stare ciasto, które na blogu pojawiło się już jako:

pomarańczowe babeczki ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

ciasto z rabarbarem

Efekt? Świetne ciasto ucierane o zabawnym wyglądzie, zarówno na niedzielny podwieczorek, jak i dla gości.

Wszystkie nasze jabłeczniki można znaleźć TU.

Składniki:

  • 8-10 małych, kwaśnych jabłek (u mnie antonówki)
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • ew. cynamon do posypania jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (najlepiej drobny do wypieków)
  • cukier waniliowy lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne na przelot, nie przekrajając jabłek. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ew. oprószyć cynamonem.  Przygotować tortownicę o średnicy 26-27cm. Mąkę z proszkiem przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, dalej mąkę z proszkiem i na koniec mleko. Białka ubić ze szczyptą soli, połączyć z ciastem (najpierw dodać część, wymieszać, potem resztę).

Do przygotowanej tortownicy (posmarowanej masłem i posypanej bułką) wlać ciasto, odkładając 4 -5 łyżek. Włożyć jabłka. Polać je pozostałym ciastem. Piec ok. godziny w 180 – 190 °C.

Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami

Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami

Inne jabłeczniki:

zwykły jabłecznik_ciasto półkruche_ciasto z owocami  pleśniak_ciasto kruche_jabłecznik_ciasto z bezą  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.