To nie jest sernik mieszkańca Turcji, a z przepisu firmy Turek. Maślany spód, lekka, serowa góra. W sumie świetny, kremowy sernik. U mnie upieczony specjalnie na Dzień Babci i Dziadka.
Składniki spodu:
- 240 g mąki
- 2 żółtka
- 160 g masła
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy serowej:
- 1 kg sera białego do wypieków
- 100 ml śmietany
- 4 jajka
- 350 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
- 100 g rodzynek
Ewentualnie (do wyboru):
- cukier do oprószenia ciasta
- czekolada rozpuszczona z masłem w kąpieli wodnej (proporcja 2:1)
- migdały lub orzechy do posypania
- kajmak
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką, szczyptą soli, pudrem i żółtkami. Szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód formy (średnica 28 cm), podpiec na złoty kolor w temperaturze 220 °C. Ostudzić.
Serek połączyć ze śmietaną, mąką i utartymi z cukrem żółtkami. Dodać rodzynki oprószone mąką ziemniaczaną. Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli), delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć na wystudzone ciasto i piec ok. godziny w temperaturze 170 -180 °C.
Po upieczeniu, zostawić sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Upieczony i ostudzony sernik oprószyć pudrem lub polać czekoladą i posypać migdałami, lub posmarować kajmakiem.
Uwaga:
*Serniki z pianą mają tendencję do opadania, dlatego warto część cukru dodać do piany oraz na środek foremki włożyć więcej masy.
**składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej
Znajdź mnie na fb.