Szparagi otulone szynką, zalane esencjonalną, pikantną galaretą. Świetna, błyskawiczna sylwestrowo-karnawałowa przystawka.
Przepis z miesięcznika “Kuchnia”.
Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.
Składniki:
- 8 plastrów szynki
- 16 marynowanych szparagów
- 2 ogórki kiszone
- 4 kawałki papryki marynowanej
- 1/2 l esencjonalnego rosołu
- 3 łyżeczki żelatyny
- dekoracja: papryka konserwowa, natka pietruszki lub koperek, majonez
Wykonanie:
W gorącym, odtłuszczonym, doprawionym pieprzem rosole rozpuścić żelatynę, schłodzić. Ogórki i paprykę podzielić wzdłuż na ćwiartki, szparagi osączyć z zalewy. Na każdy płat szynki położyć po kawałku ogórka i papryki, po dwa szparagi i zawinąć. Rulony ułożyć na głębokim półmisku, zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić.
Znajdź mnie na fb.
Przepis dodaję do akcji “Sylwestrowo-imprezowo”.
Inne dania karnawałowe: