Ten przepis znalazłam niedawno w ” Wysokich Obcasach” dzięki Marcie Gessler. Spróbowałam i wiem, że to będzie jedno z moich ulubionych ciast, tak jak tarta z jabłkami. Smak maślanego ciasta miesza się ze słodko-kwaśnym nadzieniem cytrynowym, orzeźwiające i zachwycające w smaku.
Składniki ciasta:
- 100g cukru pudru
- 200g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
- 300g mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki masy:
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
- 200g cukru
- 170 g masła pokrojonego w kostkę
- 4 jajka
- 4 żółtka
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć palcami, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Wtedy dodać żółtko rozmieszane z wodą. Całość zagnieść, aby powstało elastyczne ciasto. Uformować kulę, którą należy spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wysypanym mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty
( 28 cm). Dno nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć np. grochem
( trzymam w słoiku wymytą i wysuszoną czerwoną drobną fasolkę, której używam tylko w tym celu – do obciążania ciast; w przeźroczystym słoiczku jest też ładną ozdobą kuchni) i piec około 20 min w temperaturze 180°C. Następnie wyjąć formę z pieca, zdjąć papier i odstawić do ostudzenia.
Do rondla wlać sok cytrynowy, dołożyć skórkę, cukier i masło, podgrzać na małym ogniu,
aż masło się rozpuści. W misce wymieszać jaja i żółtka. Delikatnie wlać podgrzany sok
z masłem, cały czas mieszając. Następnie masę przelać ponownie do rondla, podgrzewać
i mieszać trzepaczką aż masa zacznie gęstnieć i pojawią się bąbelki. Wtedy na przygotowany spód przelać cytrynową masę i wstawić na 10 min. do rozgrzanego do 180 º C piekarnika. Jeść po ostudzeniu. Można podawać z bitą śmietaną ubitą z cukrem i wanilią lub skórką limonkową
( ja dodałam cytrynową).
Wg: Marta Gessler: ” Tarta cytrynowa”. [W:] Wysokie Obcasy, 19 maja
Znajdź mnie na fb.
Inne wypieki z kremem: