Przetwory z charakterem IV

W czwartej części przetworów z charakterem konfitura truskawkowa z amaretto.

Likier migdałowy fajnie komponuje się z truskawkami, nadaje im lekki posmak migdałowy, jednocześnie nie zagłusza smaku truskawek. Ten smakołyk był hitem naszych ubiegłorocznych wakacji.

konfitura truskawkowa z amaretto_przetwory owocowe

konfitura truskawkowa z amaretto_przetwory owocowe

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • 1 kieliszek likierowy amaretto

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować (właśnie ta kolejność, tym sposobem truskawki, nie chłoną wody podczas mycia), większe owoce pokroić na pół. Zasypać cukrem i odstawić na 4 – 5 godzin. Po upływie tego czasu całość zagotować i od chwili wrzenia gotować 4 minuty. Minutę przed końcem gotowania dodać alkohol. Przekładać konfiturę do słoiczków, zamykać. Procedura przygotowania słoików tu.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory:

konfitura truskawkowa z pomarańczami_przetwory owocowe  Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory_konfitury  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory_konfitury Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *