W czwartej części przetworów z charakterem konfitura truskawkowa z amaretto.
Likier migdałowy fajnie komponuje się z truskawkami, nadaje im lekki posmak migdałowy, jednocześnie nie zagłusza smaku truskawek. Ten smakołyk był hitem naszych ubiegłorocznych wakacji.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 kg cukru żelującego 1:1
- 1 kieliszek likierowy amaretto
Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować (właśnie ta kolejność, tym sposobem truskawki, nie chłoną wody podczas mycia), większe owoce pokroić na pół. Zasypać cukrem i odstawić na 4 – 5 godzin. Po upływie tego czasu całość zagotować i od chwili wrzenia gotować 4 minuty. Minutę przed końcem gotowania dodać alkohol. Przekładać konfiturę do słoiczków, zamykać. Procedura przygotowania słoików tu.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory: