Marcinek

Marcinka pierwszy raz jedliśmy klika lat temu w Białowieży. Zachwycił nas, lekko słodki, kwaskowy, rewelacyjny. Od razu przeszukałam internet i znalazłam przepis. I tu pojawił się problem – należało upiec 13 – 14 placków! To nie brzmi zachęcająco. I tak na kilka lat pomysł schowałam do szuflady. Aż tu kilka tygodni temu zobaczyłam Marcinka na blogu „Dziś mam ochotę na”, wspomnienia odżyły, znalazła się okazja, i tym sposobem na naszym stole pojawił się ten przysmak. Dziś mogę powiedzieć, że wart jest każdej minuty włożonej w przygotowanie.

Marcinek_ciasto z kremem_torty

Marcinek_ciasto z kremem_torty

 Marcinek_ciasto z kremem_torty

 

Marcinek_ciasto z kremem_torty

Składniki na placki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części, cieniutko rozwałkować i piec każdy placek 8 – 10 minut w temperaturze 200° C na jasny, słomkowy kolor. Średnica placków to 24 cm.

Składniki masy:

  • 1 l śmietany 36 %
  • 400 g śmietany 18 %
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • starta czekolada na wierzch tortu

Wykonanie:

Dobrze schłodzone śmietany ubić, dodać sok z cytryny, cukier puder. Masą smarować placki (2-3 łyżki masy na każdy placek). Wierzch posmarować śmietaną, posypać czekoladą. Schłodzić, najlepiej przez noc.

Marcinka dodaję do akcji „Torcikowo:)”.

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta i ciasteczka z kremem:

Tort szwarcwaldzki_torty_ciasta z kremem  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Tort - baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *