Tort mazowiecki z kajmakiem i morelami

Ponownie kuchnia mojej babci. Tym razem tort.

Tort, w rozumieniu mojej babci, to  było kilka cieniutkich kruchych lub półkruchych placków, przekładanych domowym dżemem i masą maślaną, kajmakową (? – niestety nie pamiętam jaką). Biszkopty jako blaty tortu, nie wchodziły w grę.

Mój tort, upieczony na bazie wspomnień, jest z placków półkruchych. Krążki przełożyłam dżemem morelowym i kajmakiem czekoladowym. Połączenie czekolady i moreli – rewelacja.

Przepis z “Kuchni polskiej”.

tort mazowiecki z kajmakiem i morelami_kuchnia mazowiecka_torty

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia
  • szczypta soli

Składniki przełożenia:

  • 1/2 l mleka 3,2 % lub śmietanki
  • 40 dag cukru
  • 5 – 10 dag masła
  • 5 dag kakao lub 10 dag czekolady
  • 25 dag dżemu morelowego
  • ozdoby

tort mazowiecki z kajmakiem i morelami_kuchnia mazowiecka_torty

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól, masło i posiekać na proszek. Połączyć z pozostałymi składnikami, szybko zagnieść i schłodzić (30 min). Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować równe krążki (u mnie średnica 26 cm), każdy nakłuć widelcem. Upiec placki w piekarniku rozgrzanym do 220°C, ostudzić.

Przygotować kajmak czekoladowy. Mleko z cukrem gotować w szerokim rondlu, tak długo aż masa zgęstnieje. Podczas gotowania ciągle mieszając, ponieważ masa łatwo przypala się. W trakcie gotowania, do masy dodać rozpuszczoną czekoladę lub kakao zmieszane z odrobiną wody. Kajmak jest gotowy, jeśli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się. Przestudzić go ucierając, dodać masło i jeszcze chwilę ucierać.

Pierwszy krążek przełożyć dżemem (miksuję dżem na jednolitą masę), następne kajmakiem. Wierzch posmarować kajmakiem, ozdobić.

Uwaga: Można użyć gotowej, czekoladowej masy kajmakowej (w takich przypadkach używam masy z Gostynia). Należy jedynie połączyć ją z masłem.

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_tort mazowiecki z kajmakiem i morelami

Znajdź mnie na fb.

Inne torty:

 tort cynamonowy_torty_przepisy na lato  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_dania na lato  Tort Bezowy_torty      

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.