Kurczak w pomarańczach z rodzynkami

Cała rodzinka przepada za bakaliami. Dodajemy je do wielu dań. W „repertuarze” mam skrzydełka w sosie imbirowym z rodzynkami, potrawkę z rodzynkami, schab z polędwiczką nadzianą śliwkami suszonymi, roladę z indyka z nadzieniem mięsno – figowo – rodzynkowym z musem jabłkowo – chrzanowym, pierś kurczaka saute z cymesem, pasztet z orzeszkami piniowymi – to na słono. Na słodko: kugiel z chałki z jabłkami, rodzynkami i z nutką cynamonu, owsiankę, makaron zapiekany z jabłkami, rodzynkami i skórką pomarańczową, makiełki, nadzienia do naleśników i pierogów i wiele, wiele innych.

Mam nadzieję, że tym zimowym daniem żegnam się z chłodnymi dniami.

kurczak w pomarańczach z rodzynkami

W ogródku już wiosennie :).

krokusy

Przepis na kurczaka w pomarańczach pochodzi z książki „Zdrowa kuchnia przez cały rok” (aha, jak zwykle, jest zmodyfikowany przeze mnie).

Składniki:

  • duży kurczak (u nas udka)
  • 2 łyżki miód (dodaję więcej)
  • 4 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemnego)
  • 4 łyżki oleju
  • sok z 3 pomarańczy + jedna cała
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 dag mąki
  • sól
  • pieprz
  • rodzynki

Wykonanie:

Udka osolić, popieprzyć, włożyć do formy żaroodpornej. Wymieszać sos sojowy, olej, miód, 1/3 soku. Posmarować tym udka i piec w piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 220 °C. Do sosu z pieczenia dodać pozostały sok z pomarańczy, rozmieszaną z wodą mąkę, śmietankę i zagotować. Doprawić, smak ma być słodko-słony. Dodać umyte rodzynki, przybrać pomarańczą. Najlepsze z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej.

Uwaga: Nie gotować surowej pomarańczy (gorzknieje sos).

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić?

Pizza  ciasto francuskie z polędwiczką  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami  nagus

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *