Crumble, czyli owoce z kruszonką

Gorący deser na zimowe, mroźne wieczory. Prosty, szybki – przepyszny. Latem, można go jeść w wersji z lodami śmietankowymi.

Crumble

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 – 4,5 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • owoce do wyboru – nasze ulubione połączenie to ananas (świeży) pokrojony w kostkę i wiśnie (mrożone, z syropu, świeże), ale wersji może być mnóstwo jabłka, śliwki, maliny, inne owoce

Wykonanie:

Z mąki, cukru, masła, soli, zatrzeć kruszonkę. Kokilki wysmarować masłem, włożyć owoce, można posłodzić, ale nie jest to konieczne. Posypać kruszonką. Piec w 220°C na złoto.

Może spróbujesz?

Gofry  Zuccotto di panettone  Deserowa zupa dyniowa

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *