Ciastka francuskie Ani

Jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Bardzo kruche, chrupiące, lekko słodkie, maślane, z delikatnie wyczuwalnym kwaskowym posmakiem. Niezależnie od tego ile ich zrobię, znikają i to błyskawicznie.

Przepis mojej przyjaciółki Ani (albo raczej jej mamy).

ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie

 Góra ciasteczek :).ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 3 szklanki maki
  • 1 szklanka gęstej (36 %), kwaśnej śmietany
  • wierzch: roztrzepane jajko, gruby cukier wymieszany z wanilią lub cukrem waniliowym

Wykonanie:

Z maki, masła i śmietany zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wałkować partiami, dzielić ciasto na paski, potem na romby. Każde ciasteczko posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać cukrem. Piec, w rozgrzanym do 230 °C piekarniku, na jasno-złoty kolor.

Ważne (by nie wyszły placki, zamiast listkujących ciasteczek):

*ciasta nie można wałkować zbyt cienko

**niezwykle istotna jest wysoka temperatura piekarnika (w takiej ciasto ładnie listkuje)

***śmietana musi być wysokoprocentowa i kwaśna

****z niewyjaśnionych powodów, ciasteczka są lepsze zimą:).

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji “Świąteczne ciasteczka”.

Inne drobne słodkości:

ciastka kręcone_ciastka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.