Pyszne bułeczki zaplecione w wianuszki. Lekko słodkie, pulchne. Ze względu na fakt, że ciasto musi odpoczywać całą noc w chłodzie, można je zrobić na śniadanie (i to wczesne). Kształt ciasta można zmienić. Zamiast wianuszków upiec jeden duży wieniec drożdżowy lub zwykłą chałkę.
Przepis z “Wielkiej księgi ciast” (wyd. Klub Dla Ciebie).
Składniki:
- 100 g masła
- 450 g mąki
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 60 g cukru
- ok. 100 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta szafranu (pominęłam)
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 1 białko
- ew. cukier perlisty
- kolorowe jajeczka do dekoracji
Wykonanie:
Masło stopić, dodać cukier, mleko, jajka, wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Wlać do niej mieszaninę maślano-jajeczną (mieszanka powinna być letnia). Wyrobić dokładnie ciasto, uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce (w tym czasie ciasto wyrośnie).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 5 części, a każdą z nich na 3 części. Z każdej części utoczyć wałek. Zaplatać po trzy wałki w warkocz i formować wieniec mocno zlepiając. W ten sposób otrzymamy pięć wianuszków. Układamy je na blasze i zostawiamy w cieple na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Białko połączyć z mlekiem, posmarować wianki, posypać ew. cukrem, piec 20 – 25 minut.
Po wystudzeniu udekorować jajkami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Wieńce wielkanocne z wielką przyjemnością dodaję do akcji “Wielkanocne smaki”.
Inne wielkanocne ciasta: