Ciasto piaskowe, mocno cytrynowe, kwaskowe. Wilgotne, w odróżnieniu od innych ciast ucieranych, za sprawą syropu cytrynowego, którym jest nasączone. Dodatkowa zaleta – przygotowanie zajmuje 15 – 20 minut.
Z “Wielkiej księgi ciast”.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 60 g galaretki cytrynowej (ew. marmolady pomarańczowej, u mnie galaretka z pigwy)
Do nasączenia:
- 1/8 l soku z cytryn (u mnie z 3 cytryn)
- 100 g cukru pudru
Wykonanie:
Włączyć piekarnik na 175 °C. Przygotować formę o długości 35 cm – posmarować masłem i posypać bułką tarta. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na puch dodając stopniowo cukier, jajka i żółtka, marmoladę. Partami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zakończyć ucieranie, gdy ciasto leje się z łyżki. Przełożyć do foremki. Piec ok. 50 minut.
Sok cytrynowy utrzeć z pudrem.
Po upieczeniu piaskowiec nakłuć gęsto wykałaczką. Pozwoli to ciastu odparować i wchłonąć przygotowany syrop cytrynowy. Mieszanką cytrynową polać ciasto i odstawić na godzinę. Po tym czasie formę odwrócić i delikatnie wyjąć wypiek.
Znajdź mnie na fb.
Poniżej piaskowiec z pigwówką.