Mazurek orzechowy

Na Boże Narodzenie piekłam ciasteczka orzechowe. Zakochaliśmy się w w tych słono-słodkich maleństwach. I właśnie one są prototypem mazurka orzechowego. Mazurek ma słono-słodki spód i karmelowo-orzechowy wierzch. Oj, pyszna, kaloryczna pokusa!

Przepis z “Wielkiej Księgi Ciast” (wyd. Klub Dla Ciebie).

Mazurek orzechowy_mazurek wielkancny_ciasto kruche_Wielkanoc

Składniki spodu:

  • 320 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Składniki wierzchniej warstwy:

  • 225 g masła
  • 120 g miodu
  • 60 g cukru
  • 200 g brązowego cukru
  • 60 g bitej śmietany
  • 450 g posiekanych orzechów włoskich

Ozdoby:

  • kwiatki-żelki
  • jajka czekoladowe
  • inne

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól, cukier masło – posiekać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 12 godzin do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Blachę mazurkową (bez jednego boku) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Cisto rozwałkować, przenieść na wałku na blachę i starannie wylepić. Powierzchnię nakłuć widelcem. Piec ok. 15 minut na jasny, słomkowy kolor. Nie wyłączać piekarnika.

W garnku podgrzać masło, cukier, cukier brązowy, miód. Po upływie ok. 5 minut, kiedy cukier się rozpuści, a masa nabierze karmelowego koloru, zdjąć ze źródła ciepła. Przestudzić i dodać delikatnie do ubitej śmietany, wsypać orzechy, wymieszać i równo rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Ciasto wstawić do piekarnika na 15 minut. Ostudzić, ozdobić.

Znajdź mnie na fb.

Mazurek orzechowy_mazurek wielkancny_ciasto kruche_Wielkanoc

Mazurek dodaję do akcji “Żurek czy mazurek” i “Wielkanocne smaki”. 

Inne mazurki i nie tylko:

 mazurek śliwkowy i marcepanowo-różany_mazurki_ciasto kruche_Wielkanoc  mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc  pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  mazurek kajmakowy_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.