Drożdżowy placek z masą marcepanową i morelami. Morele – kwintesencja lata – świetnie komponują się z marcepanem, całość jest letnia i elegancka. A to przecież zwykłe ciasto, dodatki sprawiają że, spokojnie można nim poczęstować gości, ale także zjeść do niedzielnej kawy, czy zabrać na piknik.
Składniki ciasta:
- 1 kg moreli
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szklanka letniego mleka
- 5 żółtek (temperatura pokojowa)
- 150 g masła
- szczypta soli
Składniki masy:
- 40 dag masy marcepanowej
- 2 białka
- 7 dag miodu
- 5 dag masła
- 2,5 dag mąki
- puder do oprószenia ciasta
- kilka listków melisy do ozdoby
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, solą. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie morele wypestkować i podzielić na części. Zrobić masę marcepanową. Marcepan zetrzeć na tarce. Z pozostałymi składnikami utrzeć na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na wyłożonej pergaminem blasze piekarnikowej. Ułożyć owoce. Z masy marcepanowej zrobić szprycą cukierniczą kratkę. Jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 35-40 minut w rozgrzanym do 180 °C piekarniku.
Lekko przestudzony placek oprószyć cukrem pudrem.
Znajdź mnie na fb.