Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu warto poświęcić czas i zrobić przetwory “babcine”, tak ku pamięci :).
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
- spirytus
Wykonanie:
Umyte i wydrylowane owoce wstawić na 30 minut do zamrażarki. Z cukru i soku, który wyciekł podczas drylowania, ugotować syrop. Zalać nim wiśnie, zagotować, odstawić na kilka godzin, od czasu do czasu poruszając naczyniem.
Następnego dnia ponownie zagotować i odstawić naczynie. Czynność powtarzać, aż do momentu, gdy łyżka konfitur wyłożona na zimny talerz zastyga (łączna ilość powtórzeń to 3 razy, maksymalnie 4).
Przełożyć konfitury do przygotowanych słoików. Gwinty słoików i zakrętek przetrzeć spirytusem. Zakręcać i odstawić.
*konfitur nie można mieszać łyżką
**należy zbierać pianę, która wytwarza się podczas gotowania
Znajdź mnie na fb.
Bardzo bardzo wspaniały przepis na wiśnie jestem super szczęśliwa że znalazłam tak super przepis –polecam wszystkim ,którzy myślą o robieniu zapasów na zimę.