Wiśniówka na miodzie

Lecznicza nalewka – wzmacnia krążenie i rozgrzewa. Hi, hi, hi. No tak, każde wytłumaczenie jest dobre ;). Jak jest? – słodka i mocna, wyraźnie miodowa. Mimo miodu i śliwek, ładnie się klaruje.

Specjalność mamy Heleny (przepis z “Vity” z 2011 r.).

wiśniówka na miodzie

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni
  • 1 szklanka miodu
  • 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 15 goździków
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 szklanki wody

Wykonanie:

Połowę wiśni wydrylować. Wszystkie owoce wsypać do naczynia, w którym będziemy trzymać nalewkę. Zalać je miodem i odstawić na 24 godziny. Dodać goździki, śliwki pokrojone w paseczki, zalać spirytusem i wodą. Odstawić na 12 dni, codzienne potrząsając naczyniem.  Rozlać do butelek filtrując. Odstawić na minimum 6 miesięcy.

Wiśniówka na miodzie
Wiśniówka na miodzie

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.