Smorodinówka – nalewka z czarnych porzeczek. Aromatyczna, mocna, obok wiśniówki i malinówki jedna z moich ulubionych.
Tak jak większość naszych nalewek, specjalność mamy Heleny.
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1/2 kg cukru
- 10 dag młodych liści czarnej porzeczki
- 1/2 l wódki
- 1/4 l spirytusu
Wykonanie:
Porzeczki zasypać cukrem, by puściły sok. Po dwóch tygodniach dodać wywar z liści i alkohole. Po następnych dwóch tygodniach zlać alkohol filtrując i odstawić na minimum 3 miesiące.
Przygotowanie wywaru z liści. Liście zalać małą ilością wody i gotować 5-10 minut.
Znajdź mnie na fb.
Nalewkę dodaję do akcji “Porzeczkowo” i “Likiery i nalewki”.
Inne nalewki i kremiki: