Przysmak jabłkowy to rodzaj musu, dżemu jabłkowego z bakaliami. Jeden z lepszych przetworów z jabłek. Świetnie smakuje z naleśnikami, ryżem, makaronem. Muszę się przyznać, gdy spróbowałam go po raz pierwszy, nie byłam zachwycona. Dlaczego? Nie smakował mi na kanapce, podgrzany jako deser, też nie. Pożegnałam się z nim na kilka lat. Przez przypadek spróbowałam go z makaronem i…okazał się rewelacyjny!
Składniki:
- 5 kg dojrzałych jabłek
- 1,5 kg cukru
- 30 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 20 – 40 dag orzechów włoskich (zamieniam czasem z migdałami)
Wykonanie:
Umyte jabłka pokroić na cząstki. Włożyć do rondla razem z gniazdami nasiennymi i skórką, rozgotować i przetrzeć przez sito. Masę przełożyć do dużego, płaskiego rondla i gotować na wolnym ogniu stale mieszając. Po zredukowaniu masy o połowę, dodać cukier i bakalie (migdały obrane). Zagotować i przełożyć do przygotowanych słoików i zamknąć.
Znajdź mnie na fb.
Przepis ze starego “Poradnika Domowego”.