Pigwówka – nalewka na owocach krzewu pigwowca. Najmocniejsza z naszych nalewek. Ma piękny kolor i wspaniały aromat.
Specjalność mamy Heleny.
Z pigwy przygotowujemy również inne przetwory: fantastyczną pigwę z syropie (TU) oraz marmoladę (TU).
Składniki:
- 1 kg owoców z krzewu pigwowca
- 0,5 kg cukru
- 0,75 l czystej wódki
- 0,25 l spirytusu
Wykonanie:
Owoce pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, zasypać cukrem, zamknąć w słoiku i pozostawić, najlepiej na słonecznym parapecie, na 2-3 dni. W tym czasie owoce puszczą sok i zaczną się marszczyć. Im dłużej stoją, tym więcej oddają smaku. Trzeba jednak uważać, by nie rozpoczęła się fermentacja. Jeśli pojawią się bąbelki, natychmiast zalać alkoholem (mieszanką wódki i spirytusu). Trzymać z owocami przez 3 miesiące (na słońcu krócej, w chłodnym i ciemnym miejscu dłużej).
Po ww. zlać i odstawić na 6 miesięcy. Klarować zlewając ostrożnie znad osadu.
Nalewka na zdjęciach ma dwa lata.
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe alkohole: