Zdrowe ciasteczka z marchewką, płatkami owsianymi, otrębami i bakaliami. Miękkie z chrupiącymi elementami, o ładnym pomarańczowym kolorze. Na jesiennej smuteczki do kawy czy herbaty, na babskie spotkanie, na podwieczorek z kubkiem mleka lub czekolady.
Przepis Roberta Sowy.
Składniki:
- 15 dag masła
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 małe jajka
- 3 łyżki otrębów pszennych
- czubata szklanka mąki (połowa pełnoziarnistej)
- czubata szklanka płatków owsianych
- szklanka drobno startej marchewki
- 3/4 szklanki rodzynek lub innych bakalii (żurawina, orzechy)
- ew. płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajka, potem mąkę, otręby, płatki, marchewkę i ew. proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, dodać bakalie i ponownie wymieszać.
Na blasze wyłożonej papierem kłaść łyżką płaskie ciastka. Piec w 180 °C ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasteczka: