To nasze nowe odkrycie i od razu “wskoczyło” do czołówki rankingu ulubionych jabłeczników. Kwaśne, cynamonowe jabłka otulone kruchym, delikatnym ciastem. Rewelacja!
Przepis z bloga “Gotuję, bo lubię” z drobnymi zmianami.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 dużych kwaśnych jabłek
- cukier
- cynamon
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać cukrem i cynamonem, odstawić.
W tym czasie z pozostałych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (ok. godziny).
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180- 190 °C. Połowę ciasta rozwałkować, położyć na nim jabłka (wydrążeniem na dół). Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć jabłka i piec 60 minut.
Ostudzony placek oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga: *Jeśli grzałka dolna w piekarniku gorzej pracuje, można dolną cześć ciasta podpiec, wystudzić i dopiero wtedy położyć jabłka, przykryć drugą częścią i całość upiec.
**Jeśli mamy bardzo soczyste jabłka, można dolną część ciasta posmarować białkiem i dalej postępować tak jak w uwadze pierwszej.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!