Kolejny przepis na słodycze z dodatkiem warzyw. Tym razem wersja zimowa – muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną według przepisu Roberta Sowy. Delikatne marchewkowe ciasto z korzenną nutą z dodatkiem słodko-cierpkiej żurawiny i chrupiących orzechów. Wierzch babeczek wieńczy przepyszna orzechowa kruszonka.
Składniki (na 12 sztuk):
- 17 dag startej na drobnych oczkach marchewki
- 10 dag mąki tortowej
- 20 dag mąki razowej
- 20 dag stopionego masła
- 2 jajka
- 20 dag drobnego cukru lub mniej
- 10 dag pokrojonych orzechów włoskich
- 10 dag żurawiny
- 3 łyżki soku z marchwi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody)
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Kruszonka:
- 5 dag cukru
- 5 dag mąki
- 3 dag masła
- 6 dag pokruszonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Łyżkę żurawin odłożyć, resztę posiekać i wymieszać z marchewką. Odstawić na 30 minut. Odłożone żurawiny zalać gorącym sokiem marchewkowym. Składniki kruszonki wymieszać. Jajka, cukier, sól krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej dodać marchew z żurawinami, mieszaninę mączną, masło, namoczone żurawiny, posiekane orzechy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych, posypać kruszonką i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 °C.
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkości z warzywami: