Sernik dyniowo-piernikowy

To nie jest klasyczny sernik – puszek. Jest raczej ciężki i maziowaty, czy bardziej elegancko rzecz ujmując, kremowy i aksamitny. Dynia i przyprawy korzenne nadają mu piękny kolor i ciekawy, zaskakujący smak. Piekąc go, otuliłam dom cudownym zapachem Świąt Bożego Narodzenia:). Nam bardzo smakował.

Przepis z “Moich wypieków” (z drobnymi zmianami).

sernik dyniowo-piernikowy_sernik pieczony_sernik kremowy_sernik na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 250 g ciasteczek czekoladowych (nieoblanych czekoladą)
  • 80 -100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Składniki masy (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 425 g puree z dyni
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (takiej bez mąki i cykorii)

Dodatki:

  • 1/2 szklanki kremówki
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki przeznaczone na spód zmiksować w malakserze na proszek. Masą przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm (dno tortownicy wyłożyć krążkiem pergaminu). Dokładnie wklepać okruszki w dno i boki foremki. Włożyć do lodówki i schłodzić.

Piekarnik nastawić na 170 °C.

Składniki masy dokładnie, ale nie za długo zmiksować na gładką masę. Na schłodzony spód wlać masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 °C. Piec w kąpieli wodnej – poniżej sernika wstawiłam blaszkę z wrzącą wodą. Czas pieczenia 1 godzina 30 minut. Wyjąć, przestudzić.

Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Ozdobić rozetami z bitej śmietany.

Znajdź mnie na fb.

sernik dyniowo-piernikowy_sernik pieczony_sernik kremowy_sernik na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.