Rogaliki migdałowe

Rok rocznie na 11. listopada piekę rogale. W tym roku, ze względu na syneczka, rogale piekłam tydzień wcześniej i to dwa rodzaje :). W poprzednim wpisie zamieściłam rogaliki krucho-drożdżowe. Dziś rogaliki migdałowe – bardzo kruche i delikatne maleństwa. Specjalność kuchni austriackiej.

Przepis z książki “Wielka księga ciast”.

Rogaliki migdałowe
Rogaliki migdałowe

Składniki (na 50 sztuk):

  • 1 laska wanilii
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 210 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 100g obranych ze skórki i zmielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Wykonanie:

Wanilię przekroić na pół i z obu części wyjąć nasiona. Do mąki dodać sól, nasiona wanilii, cukier, pokrojone masło oraz zmielone migdały. Całość posiekać nożem, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (1 godzina). Piekarni rozgrzać do 175 °C. Blachę  do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na pięć części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na dziesięć małych części. Każdy kawałek ciasta lekko wygiąć, nadając mu kształt półksiężyca. Piec na jasnozłoty kolor 10-12 minut. 

Ciasteczka ostrożnie zdejmować z blachy i gorące posypywać cukrem pudrem. Wystudzić.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.