Lubicie domowe makowce? Ja bardzo. Ale przygotowanie makowca krucho-drożdżowego, drożdżowego zajmuje dużo czasu. A co wtedy, gdy go brakuje? Rezygnować? Kupić? Nieee, moja rolada makowa jest szybka (w znikaniu też), a przy tym bardzo smaczna i delikatna.
Rolada według tego przepisu, masa makowa – tego.
Składniki ciasta:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Składniki masy I:
- 20 dag cukru
- 25 dag maku
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki kremówki (lub więcej jeśli masa będzie za gęsta)
- kieliszek rumu
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- inne bakalie
- pokruszone bezy lub inne dodatki do ozdoby rolady (bita śmietana, bakalie, inne)
Składniki masy II (zamiennie z masą I):
- 3/4 puszki maku
- 4-5 łyżek śmietany kremówki
- kieliszek rumu
- rodzynki
- inne bakalie
Wykonanie ciasta:
Włączyć piekarnik na 180 °C. Dużą, prostokątną foremkę (25 x 40 cm) posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmącić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier. Miksować do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne drobiny cukru. Dodać, delikatnie mieszając, żółtka i mąkę z proszkiem. Przełożyć do foremki i upiec na złoty kolor (nie za długo, przepieczone kruszy się podczas zwijania).
Ściereczkę posypać cukrem, położyć na nią upieczoną roladę i zwinąć (razem ze ściereczką). Tą czynność trzeba wykonać, gdy rolada jest ciepła. Zimne ciasto jest mniej elastyczne i nie zwinie się.
Wykonanie masy I:
Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.
Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba). Rodzynki namoczyć w rumie.
Bakalie, rum i śmietankę dodać do maku, wymieszać.
Wykonanie masy II (jeśli brakuje nam czasu na masę I):
Rodzynki namoczyć w rumie. Dodać razem ze śmietaną i innymi bakaliami do masy makowej.
Składanie ciasta:
Rozwinąć biszkopt. Posmarować masą makową (część pozostawić do posmarowania wierzchu), ponownie zwinąć (już bez ściereczki) roladę. Posmarować wierzch masą, ozdobić i schłodzić (najlepiej kilka godzin).
* mam wrażenie, że wpis zajmuje więcej czasu niż przygotowanie ciasta :).
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!