Pączki na bazie serka homogenizowanego. Bardzo błyskawiczne i łatwe do przygotowania, a przy tym delikatne. Kiedyś robiła je moja mama, ale przepis jest stary, nie bardzo wiedziałam ile gram miały niegdysiejsze serki, dlatego skorzystałam, z bardzo podobnego do maminego, przepisu z “Moich Wypieków’.
Pączki dla wszystkich, którzy chcą uczcić tłusty czwartek, a nie mają cierpliwości lub czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków.
Składniki:
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia pączków ( w “Moich Wypiekach” cynamonowa posypka)
Wykonanie:
Jajka wymieszać z serkiem homogenizowanym. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać.
Olej rozgrzać do 175 °C. Za pomocą dwóch niewielkich łyżek nakładać porcje ciasta na tłuszcz. Od czasu do czasu warto łyżki zanurzyć w tłuszczu, by ciasto nie kleiło się do nich. Smażyć z dwóch stron.
Upieczone pączki osączać na ręczniku papierowym. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi:
*olej nie może być zbyt chłodny, ponieważ pączki nasiąkną tłuszczem
**olej nie może też być zbyt rozgrzany, ponieważ pączki upieką z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!