Harmonogram prac świątecznych oraz zestaw dań przygotowuję zwykle kilka tygodni przed świętami. Dania ustalamy wspólnie. Największe emocje budzą ciasta, a przed Wielkanocą zwłaszcza mazurki. Piekę zwykle 3-4, a zamówień jest na 5-6. Jak z 6 wybrać 3? Kto ma zrezygnować ze swojego typu? Kajmakowy jest obowiązkowy, a o dwa pozostałe toczy się zaciekły bój. Śliwkowy czy wiśniowy, a może makowy, orzechowy, serowy, marcepanowo-różany, może coś nowego. I gdy wydaje się, że kompromis został osiągnięty, wyskakuje królik z kapelusza. Dlaczego nie robimy mazurka jabłkowego? Przecież jabłeczniki to nasze ulubione ciasta! Taaaak. Szukam, wertuję książki i gazety – jest. Piekę na próbę. Ciasto kruche, maślane, bardzo dobre (i bez proszku), wierzch gęsta masa jabłkowa z bakaliami, słodko-kwaśna, sprężysta w niczym nie przypominająca musu. Bardzo dobre ciasto, ale jakoś takie nieświąteczne. Może przesadzam?
Przepis z “Biblioteczki Poradnika Domowego”.
Składniki spodu:
- 30 dag mąki (najlepiej krupczatki)
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- ew. skórka otarta z cytryny
Składniki masy:
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 30 dag cukru
- 15 dag migdałów (obranych i pokrojonych na cząstki)
- 10 dag skórki pomarańczowej
- skórka otarta z połowy cytryny
- dekoracje
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder, żółtka. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Migdały obrać i pokroić na mniejsze części. Ze połowy szklanki wody i cukru ugotować syrop. Wrzucić do niego obrane i pokrojone na cząstki jabłka i gotować do momentu aż masa zgęstnieje a jabłka się rozpadną. Dodać bakalie. Przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 220 °C.
2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki mazurkowej (bez jednego boku). Z pozostałej części uformować wałeczki i ułożyć je wokół ciasta. Upiec na jasnobrązowy kolor.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i połowy szklanki wody ugotować syrop. Wrzucić do niego jabłka i smażyć mieszając, aż masa stanie się szklista. Dodać bakalie.
Na wystudzonym spodzie położyć ciepłą masę jabłkową, udekorować i pozostawić do zastygnięcia.
Uwaga! Przygotowanie mazurka można przyśpieszyć używając przysmaku jabłkowego (dwa słoiczki dżemowe). Masę przed położeniem na kruche ciasto trzeba lekko podgrzać i zostawić do zastygnięcia.
Znajdź mnie na fb.
Inne mazurki: