Pierogi pieczone z botwiną

Botwina inaczej, jako nadzienie do pierogów pieczonych. Wiosennie, lekko, pomysłowo i przede wszystkim przepysznie. Delikatne ciasto krucho-drożdżowe i zaskakujące nadzienie serowo-botwinowe. Jestem zachwycona połączeniem.  Danie na piknik, babski wieczór, jako przekąska do nocnego grania w gry planszowe :).

Pierogi pieczone z botwiną_pierogi drożdżowe_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi wiosenne_danie na piknik

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików

Składniki nadzienia:

  • pęczek botwiny
  • 125 g bryndzy
  • 125 twarogu
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • masło lub oliwa do smażenia botwiny

Wykonanie:

Botwinę umyć, drobno posiekać, przesmażyć na maśle i odparować. Lekko przestudzić, dodać pokruszony twaróg i bryndzę, koperek, doprawić solę i pieprzem. Ostudzić.

W czasie, gdy nadzienie się studzi, przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto (10-15 minut).

Uwaga: *nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

**jeśli zostanie ciasta, można nadziać go dowolnymi owocami i upiec.

Znajdź mnie na fb.

Pierogi pieczone z botwiną_pierogi drożdżowe_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi wiosenne_danie na piknik

akcja_jeść czy grać_pierogi pieczone z botwiną

Inne pierogi na piknik:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.