Placek słodko-kwaśny, bardzo puszysty, delikatny, z cytrynową nutą. Wierzch pokrywa chrupiąca kruszonka. Tak jak wszystkie pulchne ciasta drożdżowe, najlepszy pierwszego dnia. Do niego obowiązkowo kubek mleka lub kakao.
Z “Kuchni polskiej”.
Składniki ciasta:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 40 g drożdży
- 1/4 l mleka
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Składniki wierzchu:
- 60-70 dag rabarbaru
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 dag masła
- ew. puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Jeśli chcemy, by w trakcie pieczenia nie puścił soku, lekko posypać cukrem i odstawić.
Zrobić rozczyn. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 3-4 łyżki mąki i tyle letniego mleka, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).
Pozostałą mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puch (na jasną puszystą masę). Zetrzeć skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny.
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, utarte z cukrem jajka, letnie mleko, sól, skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, dodać letnie masło i ponownie dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).
Dużą formę piekarnikową posmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć na nią ciasto, wyrównać, obłożyć rabarbarem i ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier, masło, sól rozetrzeć w palcach. Kruszonkę odłożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką. Piec 25 – 30 minut (do suchego patyczka).
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkości z rabarbarem: