Tort, który trzeba zrobić w sezonie truskawkowym! Chrupiące bezy, krem na bazie kremówki i truskawki. Poezja! Nie można mu się oprzeć (niestety).
Składniki na 3 blaty:
- 1 szklanka białek (250 ml)
- 2 szklanki cukru
- szczypta soli
- ew. ziarenka z laski wanilii
Składniki kremu:
- 500 g kremówki
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Frużelina:
- 250 g truskawek
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, jeśli truskawki są słodkie)
- soku z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w niewielkiej ilości zimnej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
Dodatki:
- 50-70 dag truskawek
- kilka listków melisy do ozdoby
- owoce lata do ozdoby
Wykonanie:
Na pergaminie narysować 3 okręgi o średnicy 24 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych powoli dosypywać cukier. Po wyczerpaniu, dalej ubijać aż masa będzie lśniąca i gładka, a cukier w białku nie będzie wyczuwalny (najlepiej wziąć odrobinę między dwa palce i sprawdzić, czy są grudki cukru). Dodać nasiona wanilii. Masę bezową przełożyć na narysowane krążki.
Suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 °C 2-3 godziny, zostawić w uchylonym piekarniku najlepiej na noc. Następnego dnia sprawdzić krążki, jeśli potrzeba, dosuszyć.
Przygotować truskawki przeznaczone na frużeliną – umyć, odszypułkować, w razie konieczności pokroić. Wymieszać z cukrem i zagotować. Dodać rozpuszczoną mąkę i ponownie zagotować. Zestawić z ognia, wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i ostudzić.*
Truskawki przeznaczone na krem umyć, odszypułkować, pokroić w plasterki.
Przygotować pozostałe owoce i listki melisy.
Mascarpone połączyć z cukrem. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć ją z serkiem (najlepiej do części mascarpone dodać śmietanę, dalej z pozostałą śmietaną).
I pora na złożenie tortu. Na blat bezowy położyć część frużeliny, dalej krem na bazie kremówki, truskawki (truskawki wcisnąć lekko w krem), blat bezowy, frużelina, krem, truskawki, blat bezowy. Na wierzchu ułożyć owoce, listki melisy. Boki ozdobić plasterkami truskawek i listkami melisy.
Schłodzić.
Smacznego :).
*przepis na frużeliną z książki “Moje wypieki i desery” D. Świątkowskiej.
**przepis na blaty bezowe Agnieszki Kręglickiej
Znajdź mnie na fb.
Inne moje torty bezowe:
tort bezowo-kokosowy z truskawkami
tort bezowy stracciatella z jagodami
tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami
Inne ciasta z truskawkami: