Tort bezowy z truskawkami

tort bezowy z truskawkiami_tort z owocami i śmietaną_przepisy na przyjęcia latem_wykorzystanie białek

Tort, który trzeba zrobić w sezonie truskawkowym! Chrupiące bezy, krem na bazie kremówki i truskawki. Poezja! Nie można mu się oprzeć (niestety).

Składniki na 3 blaty:

  • 1 szklanka białek (250 ml)
  • 2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • ew. ziarenka z laski wanilii

Składniki kremu:

  • 500 g kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

 Frużelina:

  • 250 g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru (lub mniej, jeśli truskawki są słodkie)
  • soku z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w niewielkiej ilości zimnej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie

Dodatki:

  • 50-70 dag truskawek
  • kilka listków melisy do ozdoby
  • owoce lata do ozdoby

Wykonanie:

Na pergaminie narysować 3 okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych powoli dosypywać cukier. Po wyczerpaniu, dalej ubijać aż masa będzie lśniąca i gładka, a cukier w białku nie będzie wyczuwalny (najlepiej wziąć odrobinę między dwa palce i sprawdzić, czy są grudki cukru). Dodać nasiona wanilii. Masę bezową przełożyć na narysowane krążki.

Suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 °C 2-3 godziny, zostawić w uchylonym piekarniku najlepiej na noc. Następnego dnia sprawdzić krążki, jeśli potrzeba, dosuszyć.

Przygotować truskawki przeznaczone na frużeliną – umyć, odszypułkować, w razie konieczności pokroić. Wymieszać z cukrem i zagotować. Dodać rozpuszczoną mąkę i ponownie zagotować. Zestawić z ognia, wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i ostudzić.*

Truskawki przeznaczone na krem umyć, odszypułkować, pokroić w plasterki.

Przygotować pozostałe owoce i listki melisy.

Mascarpone połączyć z cukrem. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć ją z serkiem (najlepiej do części mascarpone dodać śmietanę, dalej z pozostałą śmietaną).

I pora na złożenie tortu. Na blat bezowy położyć część frużeliny, dalej krem na bazie kremówki, truskawki (truskawki wcisnąć lekko w krem), blat bezowy, frużelina, krem, truskawki, blat bezowy. Na wierzchu ułożyć owoce, listki melisy. Boki ozdobić plasterkami truskawek i listkami melisy.

Schłodzić.

Smacznego :).

*przepis na frużeliną z książki „Moje wypieki i desery” D. Świątkowskiej.

**przepis na blaty bezowe Agnieszki Kręglickiej

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z truskawkiami_tort z owocami i śmietaną_przepisy na przyjęcia latem_wykorzystanie białek

Inne moje torty bezowe:

tort bezowy

tort bezowo-kokosowy z truskawkami

tort bezowy stracciatella z jagodami

tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami

Inne bezowe torty:  tort bezowy  tort bezowo-kokosowy z truskawkami  tort bezowy stracciatella z jagodami  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami

Inne ciasta z truskawkami:

 Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *