Zamiast obiadu w upalne dni – sałatka z tuńczykiem i fasolą szparagową. Ważne! Tuńczyk musi być dobrej jakości.

Składniki:
- garść zielonej fasoli szparagowej
 - puszka tuńczyka w oliwie lub oleju
 - 3 jajka
 - 1/2 małego słoiczka czarnych oliwek
 - 1-2 garście mieszanych sałat (u mnie rzymska, czerwona kędzierzawa i kędzierzawa)
 - 1-2 łyżki oliwy
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - sól, pieprz, czosnek staropolski
 
Wykonanie:
Fasolę i jajka ugotować. Na dnie misy ułożyć sałaty, na nie pokrojone w ósemki jajka, osączonego tuńczyka i oliwki, fasolę. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Najlepiej składniki sosu włożyć do słoika i intensywnie wstrząsnąć.
Najlepsza z grzankami i białym winem.
Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki na lato:








