Na jesienne dni, kluski śląskie w nowej odsłonie – z dynią.
Składniki:
- ziemniaki
- puree z dyni
- mąka ziemniaczana
- sól
Wykonanie:
Przygotować puree z dyni. Pokrojoną dynię, bez pestek, ale ze skórką, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez 35-40 minut. Wystudzić. Oddzielić od skórki i zmiksować.
Przygotować ziemniaki. Ugotowane ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć.
Zimne ziemniaki i zimną dynie w proporcjach – dwie części ziemniaków, jedna część dyni – połączyć. Masę przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 równe części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by wypełniła całą pustą przestrzeń. Wyrobić, dodając odłożoną część. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić na środku wgłębienie (najlepiej palcem).
Gotować partami (! to ważne, inaczej będzie breja) w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia, gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać.
* ziemniaki i dynię najlepiej przygotować dzień wcześniej
Znajdź mnie na fb.