Wyśmienita rolada z książki Ewy Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione”. Mięso zwinięte z boczkiem, żurawiną, chrzanem i musztardą. Świetnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Z sosem chrzanowym lub ćwikłą na pewno będzie rarytasem wielkanocnego stołu.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 50 dag wędzonego boczku
- 20 dag suszonej żurawiny
- chrzan
- musztarda
- 2 ząbki czosnku
- sól., pieprz
- oliwa lub masło klarowane do obsmażenia mięsa
Wykonanie:
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo, tak by powstał jeden duży płat mięsa o grubości ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w cienkie plastry i obsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Mięso posolić, oprószyć pieprzem, natrzeć od strony wewnętrznej czosnkiem, posmarować musztardą i chrzanem. Rozłożyć żurawinę, przykryć plastrami boczku i zrolować. Zawiązać sznurkiem do mięs i obsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć boki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godzinę (p. Wachowicz podała temperaturę 160 °C). Po upieczeniu pokroić w plastry.
Podawać z sosem chrzanowym na bazie beszamelu lub z ćwikłą.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wielkanocne mięsa: